Ικανοποιημένοι ασθενείς: Το «κλειδί» για την επιτυχία του ιατρείου σας

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνει ευχαριστημένος ασθενής και πώς η ικανοποίηση των ασθενών μπορεί να επηρεάσει το μέλλον του ιατρείου ή της κλινικής σας;

Σε γενικές γραμμές, η ικανοποίηση των ασθενών είναι ένας δείκτης για το πόσο καλά αισθάνεται ο ίδιος με τη θεραπεία που έλαβε. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι ασθενείς δεν έχουν τις γνώσεις για να αξιολογήσουν με επιστημονικά κριτήρια την ποιότητα της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας, αλλά στηρίζουν την κρίση τους στην αξιολόγηση άλλων στοιχείων, δηλαδή στο πόσο αισθάνθηκαν ότι ο ιατρός ενδιαφέρθηκε για το πρόβλημά τους.

Σε έρευνες έχει καταγραφεί ότι το να χάσει ένας γιατρός έναν ασθενή λόγω δυσαρέσκειας του τελευταίου, ισοδυναμεί με σημαντική απώλεια εσόδων για το ιατρείο του. Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση των ασθενών δεν είναι μόνο μια επιβράβευση, είναι μια σταθερή επένδυση στο μέλλον του ιατρείου σας.

Γιατί έχει σημασία να έχετε ικανοποιημένους ασθενείς;

Ο ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες σας ασθενής δεν είναι μόνο ένας πιστός, ασθενής, αλλά και η ζωντανή απόδειξη για την ποιότητα των υπηρεσιών σας. Με άλλα λόγια, ένας ασθενής που βαθμολόγησε ως εξαιρετικές τις υπηρεσίες σας δύναται να σας συστήσει σε άτομα από το περιβάλλον του.

Παράλληλα, η υψηλή ικανοποίηση των ασθενών και η καλή επικοινωνία γιατρού-ασθενούς μπορεί να επηρεάσει θετικά και τα αποτελέσματα της προτεινόμενης θεραπείας. Σχετικές έρευνες φανέρωσαν ότι οι ασθενείς που αξιολόγησαν θετικά την ενσυναίσθηση του γιατρού τους έχουν καλύτερα κλινικά αποτελέσματα. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα της θεραπείας σας εξαρτάται από το πόσο οι ασθενείς σας εμπιστεύονται. Κατά συνέπεια, η ικανοποίηση των ασθενών αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρεχόμενης ιατρικής φροντίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό της τάξης του 77,8% σχετικών μελετών, η εμπειρία των ασθενών συνδέθηκε θετικά με την κλινική αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια τους.

Ιατρικές ανασκοπήσεις έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της επικοινωνίας γιατρού-ασθενούς και της συμμόρφωσης του ασθενούς στις συστάσεις της θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς είναι πιο πιθανό να εμπιστεύονται την κρίση του γιατρού τους, όταν αισθάνονται πιο ικανοποιημένοι με τη φροντίδα που λαμβάνουν.

Η κάλυψη των αναγκών του ασθενούς δεν συμβάλλει μόνο στην αύξηση των επιπέδων ικανοποίησης των ασθενών σας, αλλά μπορεί ταυτόχρονα να κάνει τη δουλειά σας ευκολότερη.

Πώς να αυξήσετε την ικανοποίηση των ασθενών σας

  • Μην είστε απόμακροι: Οι ασθενείς έχουν την ανάγκη να νιώθουν ότι αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ότι ο γιατρός τους αντιμετωπίζει ως μοναδικές περιπτώσεις. Χαιρετίστε δια χειραψίας τους ασθενείς σας, ρωτήστε τους πώς αισθάνονται, ακούστε τις φοβίες και τις απορίες τους, είναι μόνο μερικά παραδείγματα από συμπεριφορές που μπορείτε να υιοθετήσετε στην επαγγελματική σας καθημερινότητα και που θα σας κάνουν να φαίνεστε λιγότερο ψυχροί στα μάτια των ασθενών σας.
  • Χαρούμενοι βοηθοί σημαίνει χαρούμενοι ασθενείς: Προσπαθήστε όλο το βοηθητικό προσωπικό του ιατρείου σας να είναι ευδιάθετο και χαμογελαστό απέναντι στους ασθενείς σας Εάν το ιατρικό προσωπικό είναι ψυχρό και απρόσιτο, οι ασθενείς θα αισθάνονται ανεπιθύμητοι και απομονωμένοι.
  • Σεβαστείτε τον χρόνο των ασθενών σας: Οι χρόνοι αναμονής σε ένα ιατρείο είναι μόνιμη πηγή δυσφορίας για τους ασθενείς. Σε ένα πρώτο στάδιο είναι καλό να απολογηθείτε στον ασθενή σας για την ταλαιπωρία του και σε ένα δεύτερο στάδιο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στην πηγή του. Με άλλα λόγια, τι πάει λάθος στην οργάνωση του ιατρείου σας, ώστε να μην μπορείτε να τηρήσετε τους χρόνους των προγραμματισμένων ραντεβού σας; Στο κομμάτι αυτό, ένα σχετικό λογισμικό οργάνωσης του ιατρείου σας μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο.

Εν κατακλείδι.

Από τα παραπάνω θα πρέπει μέχρι τώρα να έχει καταστεί σαφές ότι η ικανοποίηση των ασθενών διαδραματίζει έναν συνεχώς αυξανόμενο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο αξιολογούνται οι ιατρικές υπηρεσίες. Η πρόσληψη σχετικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι σχεδόν εξίσου σημαντική με την ίδια την ποιότητα της ιατρικής φροντίδας. Και το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της επιτυχίας του ιατρείου σας είναι η βαθειά κατανόηση και εν συνεχεία η ικανοποίηση των αναγκών των ασθενών σας, προτάσσοντας την ενσυναίσθησή σας.

Καλέστε μας στο 212 1025092 να βρούμε και άλλους τρόπους να είστε κοντά στους ασθενείς σας.   

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Health Solutions και του νόμιμου εκπροσώπου. Η Ηealth Solutions επιφυλάσσεται έναντι πάντων για κάθε νόμιμο ή/ και συμβατικό δικαίωμά της, πέραν των ρητώς αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο.

Περισσότερα άρθρα από το blog

we share your vision

Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα σας; Ας ξεκινήσουμε.

Η έμπειρη ομάδα μας είναι εδώ για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δική σας ιδέα.

Όροι Χρήσης
Copyright healthsolutions © 2020 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος