Consumerization της υγείας: Τι είναι και ποιες οι «δονήσεις» που προκαλεί στο ιατρικό μάρκετινγκ;

Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου 2022

Μία από τις συνέπειες της πανδημίας COVID-19 είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς λαμβάνουν πλέον αποφάσεις σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας. Τα τελευταία δύο χρόνια, ήρθαμε αντιμέτωποι στην καθημερινότητά μας με άγνωστες μέχρι πρότινος ιατρικές έννοιες, μάθαμε να διαβάζουμε έρευνες και αναλύσεις για το τι προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αλλά και να εκφράζουμε τις απορίες μας στους ειδικούς.

Ιδιαίτερα το θέμα των εμβολίων πυροδότησε μια περισσότερο ενεργή στάση των πολιτών στην αναζήτηση ιατρικής πληροφόρησης, ζητώντας να μάθουν δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων, ώστε να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, έχοντας δώσει την «ενημερωμένη συναίνεση» τους.

Οι ειδικοί του μάρκετινγκ κάνουν λόγο για μια νέα τάση του κοινού κατά την αναζήτηση ιατρικών υπηρεσιών που στηρίζεται στην αντιμετώπιση της υγείας ως καταναλωτικό αγαθό «consumerization of healthcare». Με άλλα λόγια, το κοινό θέλει να νιώθει πώς έχει τον έλεγχο στην επιλογή των ιατρικών υπηρεσιών, με τον ίδιο τρόπο που ρυθμίζει τις αποφάσεις του και κατά την αγορά άλλων καταναλωτικών αγαθών.

Από το multi-channel μάρκετινγκ στο omnichannel μάρκετινγκ

Αυτή η τάση λοιπόν προς το «consumerization» της υγείας, αναμένεται να προκαλέσει σημαντικές δονήσεις στο χώρο των υπηρεσιών υγείας, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα brands της υγείας (είτε μιλάμε για νοσοκομεία και κλινικές είτε για φυσικά πρόσωπα). Πολλοί marketers, προτείνουν στους παρόχους υγείας μια στρατηγική παρόμοια με αυτή που ακολουθούν τα brands άλλων καταναλωτικών αγαθών και η οποία συνοψίζεται στο δόγμα της «απανταχού διαθεσιμότητας». Επειδή όμως, δεν είναι πάντα εύκολο το κοινό να βρει την ιατρική πληροφορία που αναζητά συγκεντρωμένη σε ένα χώρο, ίσως η πιο κατάλληλη στρατηγική να είναι η υιοθέτηση μιας προσέγγισης μάρκετινγκ που εκμεταλλεύεται και αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα κανάλια επικοινωνίας με το κοινό/καταναλωτή. Αποκωδικοποιώντας το ταξίδι αναζήτησης ιατρικής πληροφορίας του ασθενούςΜια ανάλυση του «ταξιδιού» των εν δυνάμει ασθενών τους κατά την αναζήτηση πληροφοριών για ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να βοηθήσει τους παρόχους υγείας να καταλάβουν τι αναζητούν οι πρώτοι, ώστε να είναι σε θέση να αναπροσαρμόσουν το περιεχόμενό τους ανάλογα. Οι marketers μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την ανάλυση, ώστε να ταυτοποιήσουν το κενό που υπάρχει ανάμεσα σε αυτό που εσείς νομίζετε ότι προσφέρετε στο κοινό των υπηρεσιών σας και στο τι πραγματικά αποκομίζει το τελευταίο ως εμπειρία. Το περιεχόμενο που παρέχεται τόσο σε δυνητικούς όσο και σε υφιστάμενους ασθενείς σχετικά με μια συγκεκριμένη πάθηση και τις σχετικές θεραπείες πρέπει να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την οικοδόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης, αλλά ταυτόχρονα να ενθαρρύνει τη λήψη αποφάσεων σε μια στρεσογόνα περίοδο, όπως αυτή που διανύουμε.

Μετατρέποντας την αναζήτηση της πληροφορίας σε on demand παροχή υπηρεσίας

Μόλις το κοινό αποφασίσει ότι θέλει να αναζητήσει θεραπεία ή συμβουλές, οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας πρέπει να διαθέτουν τις κατάλληλες διαδικασίες και την απαραίτητη υποδομή για να μετατρέψουν αυτό το ενδιαφέρον σε μετρήσιμα εμπορικά αποτελέσματα.

Η on demand υγειονομική περίθαλψη συνδέει τους ανθρώπους με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης που είναι διαθέσιμοι σε πραγματικό χρόνο μέσω ιστοτόπων, εφαρμογών για κινητά ή ακόμα και με άμεσες επισκέψεις  στο σπίτι των ασθενών.

Καλλιεργώντας δεσμούς εμπιστοσύνης & αφοσίωσης

Αυτή η τάση  προς καταναλωτικοποίηση της υγειονομικής περίθαλψης και της αυξημένης ανταγωνιστικότητας εντός του κλάδου σημαίνει ότι η δημιουργία πιστών ασθενών και η διατήρησή τους είναι κομβικής σημασίας. Αυτό με τη σειρά του απαιτεί από τις δομές και τους παρόχους υγείας να εξετάζουν και να επενδύουν σε πλατφόρμες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν μια συνεκτική εικόνα για τον ασθενή τους σε πολλά σημεία επαφής, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης, της τμηματοποίησης και της διαχείρισης απόδοσης.

Αυτό υπερβαίνει το παραδοσιακό CRM (διαχείριση πελατειακών σχέσεων). Η ανάδειξη του brand σας ως μια «διαχρονική αξία» για τους ασθενείς σας,  ώστε κι εκείνοι να σας το ανταποδώσουν με την διαχρονική εμπιστοσύνη και επιλογή των υπηρεσιών σας, είναι δυνατή μόνο μέσα σε ένα οικοσύστημα που παρέχει μια ενοποιημένη και ολοκληρωμένη εικόνα για τους ασθενείς σας και τις ανάγκες τους.

Οι εξατομικευμένες αλληλεπιδράσεις με τους ασθενείς σας, με βάση τις προτιμήσεις τους και τις ιατρικές τους ανάγκες, είτε εγνωσμένες είτε προκύπτουσες, ευνοούν την καλλιέργεια αφοσίωσης και την ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες του κοινού/ εν δυνάμει ασθενών σας.

Eίμαστε πάντα στη διάθεσή σας στο 212 1025092 για να σας ενημερώσουμε για όλα τα σύγχρονα δεδομένα στο χώρο του ιατρικού marketing και να σας προσφέρουμε εξατομικευμένες λύσεις σε ό,τι σας απασχολεί στη διαχείριση του ιατρείου και της εικόνας σας.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 57 ΑΚ, του Ν 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της Health Solutions και του νόμιμου εκπροσώπου. Η Ηealth Solutions επιφυλάσσεται έναντι πάντων για κάθε νόμιμο ή/ και συμβατικό δικαίωμά της, πέραν των ρητώς αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο.

Περισσότερα άρθρα από το blog

we share your vision

Είστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα σας; Ας ξεκινήσουμε.

Η έμπειρη ομάδα μας είναι εδώ για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τη δική σας ιδέα.

Όροι Χρήσης
Copyright healthsolutions © 2020 | Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος